Rudkøbing – vores egen ukendte perle?
Hele sommeren 2020 har det vrimlet med besøgende på Langeland. Langelandsfortet og Medicinhaverne meldte om rekordbesøg. Også i Rudkøbings gader myldrede det, som om der alligevel var festival. Spørgsmålet er så: Så de noget, som vi langelændere ikke ser, fordi vi er så vant til det: ”Det er jo bare Rudkøbing”. Jeg tror det. For rigtig at se Rudkøbing, skal man måske ofte komme udefra. Men vi vover påstanden: Rudkøbing er enestående.
For det første er den gamle bydel intakt. Der er kun to små nye gennembrud (Bystrædet og Engdraget), ellers er de gamle gader bevarede med deres husrækker, fra Brogades store købmandsgårde til Ramsherreds småhuse. På Fyn er kun Assens og Bogense lige så intakte, mens f.eks. både Svendborg og Faaborg er hærget af gadegennembrud (for ikke at tale om Odense).
Ret unikt er det også, at bebyggelsen er så godt bevaret i ”dybden”. Hvor mange byer er som hulryggede elverpiger med P-pladser og karrérydninger bag facaderne, er der i Rudkøbing næsten overalt stadig gårdspladser, baghuse og haver bag husene – ikke mindst bag hele Østergades sydside. Men også på nordsiden er der, trods P-pladserne i Grønnegården og Biblioteksgården, plads til fine gårdmiljøer som f.eks. Eltriks gård, Museets gård og have i Østergade osv.
Bag de små huse i sidegaderne er der næsten overalt haver, f.eks. på Ramsherreds vestside, hvor grundene gik ned til stranden, før Havnegade blev anlagt. Samtidig har byen bevaret sin tætte kontakt til landskabet: Lige bag Østergades baghaver ligger engene og Fredskoven, og på ”Engstien” oplever man en sammenhæng mellem middelalderbyen og det åbne land, som man kun oplever i ganske få byer: i Ribe, i Ærøskøbing og lidt i Bogense.
For enden af Brogade har vi også stadig den gamle nærkontakt mellem by og havn. Og havnen er, der trods ”Løves Pakhus”, dejligt fri for de moderne standardbyggerier, der har ødelagt mange danske havne, fra København over Holbæk, Nyborg, Odense til Haderslev og Horsens.