Tranekær by er et helt unikt bymiljø – en slotsby, som kun har sine paralleller i de kongelige slotsbyer i Nordsjælland (Fredensborg, Hørsholm) eller de sønderjyske hertugbyer (Augustenborg, Gråsten og Glücksborg). Tranekær by er gennem 150 år, fra midten af 1700-tallet til tiden omkring 1. Verdenskrig blev udbygget med stadig flere bygninger, der enten rummede boliger for Grevskabet Langelands ansatte – eller funktioner i tilknytning til slottet.
Byvandring i Tranekær
Den lange snoede del af Slotsgade fra kirken til hjørnet ved Stengadevej er oprindeligt hovedgaden i den gamle Tranekær landsby. Men landsbyen blev tidligt slugt af godset, og i løbet af 1800-tallet kom alle ejendomme i godsets eje. Helt speciel er den lige del af Slotsgade fra Stengadevej til Gæstgivergården. Denne del af gaden er nemlig anlagt på én gang, lige omkring 1800 af ”Generalen”, grev Frederik Ahlefeldt-Laurvigen, som ejede Tranekær Slot fra 1791 til 1832.
”Generalen” var en mand med et vældigt initiativ. Han udskiftede godsets landsbyer, flyttede gårdene ud på markerne, grundlagde landets første sukkerroefabrik, skaffede læger til øen, organiserede Langelands forsvar under Englænderkrigen og meget andet. Samtidig omgav han sig med et næsten fyrsteligt hofliv med specielle jagter, musikkorps, teaterforestillinger, negertjener osv. På samme tid skaffede ”Generalen” en række specielle håndværkere til Tranekær, ofte langvejs fra, bl.a. fra Italien en terrazzolægger, fra Tyskland en kunstner, en bager, to sadelmagere og en snedker, fra Holsten et par stensættere samt flere professionelle snedkere, en drejer og instrumentmager, sukkerfabrikanten samt musikerne i slotsorkestret. Disse folk, der skilte sig ud fra den lokale befolkning både med fødested, navneskik, indbo og livsform, fik boliger langs den nordlige del af Slotsgade, i lange bindingsværkslænger opført af godset.
Et af "Musikanthusene, Slotsgade 64-66
Når ”Generalen” i Tranekær prøvede at opbygge en hofby, skyldtes det bl.a. hans ambitioner om at være mere end godsejer. Inspirationen kom uden tvivl fra Slesvig-Holsten, hvor ”Generalen” havde opholdt sig ved landgreve Carl af Hessens hof, og hvor Ahlefeldt-slægten havde sin oprindelse. Tranekær er i dag sammen med Augustenborg og Fredensborg, Danmarks bedst bevarede ”fyrsteby”. Ikke mindst de lange længer i den nordlige del af Slotsgade er enestående. Men også de mange andre huse – både dem fra årene o. 1800 og de, der blev genopført efter den store brand 1873 – bidrager til Tranekær by som unik helhed.