Ramsherred og Strandgade
Ramsherred er en af byens bedst bevarede gader. Gaden opstod i middelalderen som en række småhuse langs stranden, beboet af fiskere, søfolk og fattigfolk. Navnet Rams Herred, som også findes i andre byer, betød da også egentlig ”området med skidt folk” (jfr. ramsløg = ikke rigtige løg). O. 1700 byggede nogle skippere gavlhuse i sønderjysk stil (nr. 5 og 7). Oprindeligt var kun vestsiden bebygget, siden blev hele gaden bebygget med små huse; stykket nord for Strandgade blev først anlagt efter 1850.
Ramsherred set fra Gåsetorvet. T.v. ses gavlhuset nr. 7
I denne ende skal man bl.a. bemærke huset nr. 93, der tidligere blev kaldt ”Slottet”; det er bygget i 1879 og har bl.a. været navigationsskole. Huset nr. 66 var tidligere ”Rudkøbing Asyl for Småbørn”, oprettet af borgmester Sager, og på hjørnet af Strandgade (Strandgade 13) ligger den tidligere fattiggård fra 1846, der var fattiggård til 1933. I dag er Ramsherreds mange små huse med haver eftertragtede boliger.
Strandgade var tidligere en blind vej og hed derfor ”Blindestræde” indtil 1898. I 1868 blev den forlænget ned til vandet, men fik først forbindelse med Havnegade i 1901. Den nordlige husrække er en af de mange ”lange længer”, dvs. ens småhuse, der blev opført af lokale murermestre i 1800-tallet; husene i Strandgade blev opført af murermestrene Buch og Weidemann i 1841.