Byvandring i Det Gamle Rudkøbing

Bevaringsforeningens forslag til en byvandring starter og slutter på Torvet, byens gamle centrum. Turen tager ca. 5 kvarter og går især gennem den ældste del af Rudkøbing – men strejfer også de gamle forstæder fra 1850´erne og nogle af de nyere kvarterer som f.eks. villakvarteret bag Ørstedsparken og Ahlefeldtsgade. Der er mange andre gode ture at gå i og omkring bykernen. En af de mest spændende er at følge Engstien fra Engdraget ved Østergade ud til Fredskoven eller følge stien videre ad små stier til Havnen, til Rue Villavej og den gamle kirkegård. God tur!

Torvet

Det nuværende torv er byens gamle torv. Muligvis var torvet større i middelalderen med en udstrækning ned til Gåsetorvet. For enden af Torvet ses det gamle rådhus. På dette sted har der siden middelalderen ligget et rådhus. I 1639 opførte byens borgmester et nyt rådhus i to etager og bindingsværk med gavlen mod Torvet. Efter mange års forfald blev det i 1791 erstattet af byens første murede rådhus i en etage med facade mod Torvet. På grund af øgede krav til plads blev et nyt og større rådhus opført 1843 efter tegning af hofbygmester, professor Jørgen Hansen Koch (1787-1860), som også tegnede rådhuse i bl.a. Middelfart, Svendborg og Ringsted. Rådhuset blev bygget med tingstuer, arkiv, 12 arrester, boliger til politibetjentene samt en sal på 1. sal til offentlige forsamlinger, baller og skuespil. I årene 2013-18 blev det gamle rådhus ombygget til menighedshus med fornem støtte fra A.P. Møller-fonden. Busten af Frederik 7. stod oprindeligt fra 1867 på Torvet, men blev i 1872 sat op på bygningen i forbindelse med en ombygning af hele facaden. Busten var et tydeligt politisk signal om modstand mod ”den reviderede grundlov” fra 1866.

Torvet med Rudkøbings gamle Rådhus

I 1882 blev der opført en selvstændig arrestbygning bag rådhuset; den blev senere ombygget til rådhusformål og er nu nedrevet. Den åbne plads skal indrettes som grønt område, men venter på en god plan, der understreger det historiske miljø. Også selve Torvet blev i 2005 nyindrettet med bl.a. springvand og ny belægning. Det er blevet kønt, men der mangler nogle træer!

Rundt om Torvet ses typisk købstadbebyggelse fra 1800-tallet. Ældste bygning er præstegården på hjørnet af Ruestræde, opført 1760 i bindingsværk med karnap mod gaden. På dette sted har der ligget præstegård siden middelalderen.

Østergade 2. Rudkøbing gamle Præstegård

På det modsatte hjørne ligger Torvet 6, ”Heste-handlergården” fra 1761 (forhuset dog forhøjet med ny facade i 1863) med smukke bindingsværks-bygninger i gården, et fint mansard-pakhus mod Ruestræde og bagest en sekskantet maltkølle (til tørring af korn til ølbrygning). Kig ind ad porten fra Ruestræde! Nabohuset Torvet 4 var tidligere farvergård, facaden er fra 1883. På hjørnet af Grønnegade (Torvet 1) lå indtil 1884 Tranekær Slots kornmagasin som et levn fra den tid, hvor herregårdene handlede selv.

Går man op ad Ruestræde har vi præstegårdshaven til venstre. For enden af strædet ligger Rudkøbing Bymølle.

Bymøllen

Møllen kendes fra 1600-tallet, men den gamle møllerbolig med mansard-taget er fra 1700-tallet, mens selve møllen er bygget 1826. Går man videre, kommer der først en lille række småhuse og derefter Rudkøbings ældste villakvarter, Rue og Rue Villavej.

I en stor park ligger den flotte ”Villa Møllen”, som blev bygget i 1875 som hovedbygning til en stor dampmølle, som er brændt og borte.